Kremeľ: Ukrajina by mohla byť neutrálnym štátom po vzore Rakúska

16.03.2022 Celý región

Moskva 16. marca (TASR) - Kremeľ v stredu uviedol, že v rámci mierových rokovaní s Ukrajinou diskutujú aj o otázke prípadnej ukrajinskej neutrality. Tá by mohla byť podobná statusu Rakúska či Švédska. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Podľa vedúceho ruskej vyjednávacej delegácie Vladimira Medinského Ukrajina navrhuje neutralitu na spôsob Rakúska či Švédska, no chce pritom mať vlastnú armádu a námorníctvo. Dodal, že prioritnou otázkou je status Krymu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, a tiež donbaských republík, ktorým síce Rusko priznalo nezávislosť, Ukrajina ich však naďalej považuje za svoje územia.

"Rokovania nie sú z pochopiteľných dôvodov jednoduché. Existuje však šanca na kompromis,"
vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pre ruskú televíziu RBC. Dodal, že hlavnými témami sú aktuálne bezpečnosť obyvateľov na východe Ukrajiny, demilitarizácia krajiny a ochrana rusky hovoriaceho ukrajinského obyvateľstva.

Ukrajina sa o prebiehajúcich mierových rokovaniach vyjadrila opatrne, no tiež v pozitívnom svetle. Je ochotná vyjednávať, no v žiadnom prípade sa nechce podrobiť ultimátam ruskej strany.
 
 

Ukrajina odmietla neutralitu po vzore Rakúska či Švédska

Kyjev 16. marca (TASR) - Ukrajina nebude neutrálna po vzore Rakúska či Švédska, vyhlásil v stredu poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak s tým, že mierové rokovania s Moskvou by mali byť zamerané na "bezpečnostné záruky." TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

Podoľak, vedúci vyjednávač ukrajinskej strany, tak reagoval na vyjadrenie z Kremľa, že neutralita Ukrajiny po vzore Rakúska a Švédska je predmetom diskusií.

"Toto je možnosť, o ktorej sa teraz diskutuje a ktorú možno považovať za kompromis," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého cituje denník The Guardian.

"O neutrálnom štatúte momentálne prebiehajú vážne diskusie," zdôraznil Peskov s tým, že súčasťou rozhovorov sú, "samozrejme, (aj) bezpečnostné záruky."

"Ukrajina je teraz v priamom vojnovom konflikte s Ruskom. V dôsledku toho môže byť model len 'ukrajinský' a postavený na právne overených bezpečnostných zárukách," reagoval Podoľak.

V priebehu stredy budú tretím dňom pokračovať mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom, uviedol v utorok Podoľak. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v ten istý deň vyhlásil, že jeho vlasť by mala akceptovať, že sa nestane členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Toto je aj jednou z požiadaviek Kremľa.

Zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Ihor Žovkva pre agentúru AP zase uviedol, že Rusko v rozhovoroch o možnom urovnaní konfliktu "zmiernilo svoj postoj". Rokovania medzi ruskými a ukrajinskými predstaviteľmi boli podľa neho "konštruktívnejšie". Moskva údajne od Kyjeva prestala žiadať, aby sa Ukrajina vzdala.

V dôsledku "špeciálnej vojenskej operácie" – ako Moskva nazýva ofenzívu na Ukrajine – utiekli z Ukrajiny už tri milióny ľudí. Agentúra Reuters konštatuje, že Rusku sa dosiaľ nepodarilo získať ani jedno z desiatich najväčších miest Ukrajiny. Ukrajinskí predstavitelia tiež vyjadrili nádej, že vojna by sa mohla skončiť, skôr než sa očakávalo, a to prípadne už do mája.
 
 

Vyberte región

mark